Paniek in Manchester. Paniek bij Louis. Daley Blind scheurde zijn mediale kruisband in na een luttele negentien minuten onderweg te zijn tegen Letland. Daley kan in ieder geval wel later tegen zijn kinderen zeggen dat hij even mee heeft mogen doen in die legendarische wedstrijd. Het is nog afwachten wat de eerste reactie van Louis wordt, maar dat zal ongetwijfeld wel weer zijn dat we dat interland voetbal op de schop moeten gooien. Aldus de man die al twee keer bondscoach is geweest. Heerlijk scheef weer. Maar even eerlijk, is al deze commotie om Daley Blind niet een beetje aan de overdreven kant?

Daley Blind verkaste voor een kleine twintig miljoen op de laatste dag van de transfermarkt naar Manchester. Invallen, dat hooguit. Basis zou onze Daley niet gelijk gaan lopen, althans dat dachten de meeste. Nou, als Daley tot nu toe twee minuten niet heeft meegedaan, is dat veel. Het is wel bekend hoe Louis het doet met Manchester; Beschamend met de hoofdletter B. Maar volgens vele is er dat ene lichtpuntje te zien, onze Daley.

Telegraaf kopte zelfs dat Daley een sleutelrol heeft bij Oranje. Sorry hoor, maar is ene Arjen Robben misschien niet een heel klein beetje bepalender? Ik weet het, het scheelt weinig, écht heel weinig. Wanneer Daley Blind aan de bal komt, rennen al de tegenstanders weg en kijken niet eens meer om. Geef hem maar de ruimte. Doet Daley dan geniale dingen met die ruimte? Ja, een geniale bal breed, je moet het maar kunnen. Nou, Daley kan dat als de beste.

Op basis van wat zou Daley die ruimtes nou krijgen? Op basis van respect? Als Xavi of Xabi Alonso de bal krijgen, dan ontstaat er een cirkel met een doorsnee van vijftig meter, waar zich de bewonderaars omheen voegen.  De tegenpartij staat op gepaste afstand, met de armpjes over elkaar, te kijken en te genieten. Hopend dat zij ook ooit dat niveau alleen al aantikken, maar ze weten wel beter. Is de Premier League dan ook zo aan het wegdromen over het niveau van ‘The Daley Star’?

Voorlopig zijn er drie dagen van rouw uitgeroepen in Manchester. Hoe nu verder? Louis weet het ook niet meer. Nu zijn koning van het breedteballetje geblesseerd is, is hij kansloos. Gemaakte opstellingen kunnen de prullenbak in. Voorlopig geen balletje breed meer bij Manchester en in de gehele Engelse competitie. Niemand anders dwingt tenslotte op die positie, terecht of onterecht, zoveel respect af als Daley Blind.

Advertenties