6-0. Met zes doelpunten verschil werd het machtige Letland verslagen. Het grote Letland, met spelers als Artjoms Rudnevs en de gebroeders Visnakovs. Met een 4-1-2-1-2-systeem werd de ploeg van bondsoach Marian Pahars volledig aan de kant gezet. Robin van Persie, Arjen Robben tweemaal, Klaas-Jan Huntelaar tweemaal en Jeffrey Bruma zorgden voor de doelpunten. Hulde hoor.

En die 6-0 betekent het aanblijven van Guus Hiddink. De bondscoach zonder plan van aanpak mag nog een periode aanblijven. Maar of hij dat zelf wilt? Ik denk het niet. Gisteren zei meneer op de persconferentie met een chagrijnige kop, op de vraag of hij aanbleef als bondscoach: “Ik sta onder contract bij de KNVB.” Politiek correct antwoord Guus, well done.

Of die Robin van Persie dan. Over die knaap wil ik eigenlijk geen woorden vuil maken, na zijn misselijk actie tegen Klaas-Jan Huntelaar. Dat handgebaartje nadat Klaas volledig terecht had aangegeven dat Van Persie die bal wel had kunnen afspelen. Maar Van Persie werd niks verwezen, onze spits mocht zelfs de band houden.

Dus Robin had nog een tegoed bij Guus, nadat hij aanvoerder mocht blijven. Die besloot hij gisteren even in te lossen: “We hebben met 6-0 gewonnen, dus we blijven lekker bij elkaar. Ik zou niet weten waarom het nog tot een breuk moet komen. Dit was een fantastische pot en hier kunnen we op voortborduren. Dit moeten we nu vasthouden. De serie is alvast ingezet voor volgend jaar.”

Bedankt Robin, voor je ongelofelijk wijze woorden. Voortborduren op een 6-0 tegen Letland. Als ik dat lees breekt mijn klomp in vieren. Dit kan je toch niet serieus nemen. “Dit moeten we vasthouden”, zegt die Van Persie. Veel plezier alvast tegen Turkije dan.

Maar toch is het nog niet duidelijk of Guusie na de jaarwisseling nog wel bondscoach is van ons Oranje. Er gaan geruchten rond dat Danny Blind de nieuwe bondscoach wordt, terwijl Hiddink zou degraderen tot technisch adviseur. Blind was in augustus toch niet rijp genoeg voor het bondscoachschap? Hij moest toch nog leren van Hiddink, zodat hij na het EK2016 zelf de touwtjes in handen kon nemen?

Toch zou ik Blind honderd keer liever willen dan Guus. Gewoon in de hoop dat Danny wél een plan van aanpak heeft. In de hoop dat Danny er wél alles aan gaat doen om te zorgen dat we op het EK komen. Want Danny moet zichzelf nog bewijzen, Danny wilt laten zien wat-ie kan. Guus is er al. Tenminste, hij was er. Hiddink heeft een dalende lijn ingezet.

Advertenties