We gaan terug naar de transferperiode. Kolbeinn Sigthórsson stond op het punt te vertrekken naar Queens Park Rangers, maar die deal ketste op het laatste moment af. Ondertussen had Ajax Arkadiusz Milik gehaald, een Poolse mislukkeling die zijn minuten maakte in het tweede van Bayer Leverkusen. In januari werd Richairo Zivkovic al gecontracteerd, een 17-jarig mannetje die afgelopen seizoen elf goals maakte voor FC Groningen.

Twee spitsen om het beest uit IJsland te vervangen, maar halverwege november hebben de Amsterdammers nog altijd drie spitsen. De Poolse mislukkeling flopte compleet in de Johan Cruijff Schaal tegen PEC Zwolle, vervolgens ook in eigen huis tegen Vitesse. Daarna werd Sigthórsson weer in de punt gegooid, omdat meneer opeens in topvorm was. Goed excuus van Frank de Boer, als je spits niet verkocht wordt.

Drie wedstrijden kreeg de IJslander weer de kans, met resultaat: één gele kaart. Meer niet. Toen mocht Arekie weer. De Poolse mislukkeling kreeg wederom de mogelijkheid zich te bewijzen. Hij scoorde prompt tweemaal en zorgde voor een 2-1 overwinning op Heracles Almelo. Bij Frank zorgde het niet voor een vaste basisplek, want een wedstrijd later stond Kolbeinn weer in de punt.

Ondertussen zijn we dus halverwege november. Milik heeft bewezen géén mislukte Pool te zijn, maar met vijf goals in zes wedstrijden heeft hij nog altijd geen basisplek afgedwongen. En dat tegenover de vier goals in elf wedstrijden van Sigthórsson. Arkadiusz hoort dus in de basis, aldus heel Nederland. De enige reden dat Sigthórsson nog speelt is dan ook dat hij verkocht moet worden in de winterstop. Hopen dat-ie er in december dus een paar inschiet, moet Marc Overmars denken.

Dan kan Milik namelijk de tweede helft van het seizoen in de basis spelen. De Pool is dus gehuurd van Bayer Leverkusen, met een optie tot koop. Frank & Marc hebben nu wel besloten dat ze die optie tot koop gaan benutten. Maar, vergeten we niet iemand? Werd Milik niet gehuurd voor dit seizoen, zodat Richairo Zivkovic dit seizoen kon rijpen in de Jupiler League? Aanpassen aan het Ajax-systeem? En dan volgend seizoen een basisplaats?

Blijkbaar is de directie van Ajax daar anders over gaan denken, nu die Milik plotseling aan de lopende band scoort. Een contract voor Milik, weer een jaar Jupiler League voor Zivkovic. Eeuwig zonde van zo’n talent. Waarom haal je zo’n jongen dan, vraag ik me af. Dan kan hij beter nog een seizoen voor Groningen spelen, waar hij er twintig inschiet. Nu loopt die jongen in de eerste divisie, waar hij op zijn dooie gemak al negen doelpunten heeft gemaakt.

Advertenties