Na drie jaar de assistent-trainer te zijn bij De Graafschap én vervolgens ook nog drie jaar bij PSV, kreeg Guus Hiddink in 1987 zelf de touwtjes in handen. Met nog tien wedstrijden te gaan in de Eredivisie en drie punten achter op Ajax, moest hij plotseling het roer overnemen van Hans Kraay Senior. Maar toch leidde hij PSV met zes punten verschil naar de titel. A la Frank de Boer anno 2010. Een soort van.

Na zijn eerste kampioenschap wint Guusje in het seizoen daarna alles wat er te winnen valt. De Eredivisie, de KNVB-beker en de Europa Cup I. Met spelers als Hans van Breukelen, Ronald Koeman, Eric Gerets, Søren Lerby en Wim Kieft werd Benfica na strafschoppen verslagen. En de grote Patrick Lodewijks zat toen al wissel bij PSV. Lodewijks, destijds 20 jaar, stopte in 2008 pas met voetballen.

Maar goed, terug naar onze Hiddink. De man die in twee seizoenen alle mogelijke prijzen als trainer al had gewonnen. Wat moet hij een kriebels hebben gehad. Voor zijn eerste wedstrijd als trainer. Voor zijn eerste KNVB-bekerfinale. Voor zijn eerste Europa Cup I-finale. En nu heeft Hiddink ook kriebels. Met het Nederlands Elftal speelt hij namelijk tegen Letland.

“Als Oranje niet van Letland wint, stap ik op”, had de 68-jarige oefenmeester gezegd. Letland. Ik heb die selectie even opgezocht, ene Artjoms Rudnevs van Hamburger SV heeft de meeste kwaliteiten van dat elftal. De beste man is een aanvaller, heeft 26 wedstrijden gespeeld voor Letland, en kwam eenmaal tot scoren. Tegen Malta. In 2011. Wedden dat we zondag van de NPO te horen krijgen dat Artjoms Rudnevs een mannetje is om op te letten.

Wat zal Hiddink een kriebels hebben voor de wedstrijd. De verkeerde kriebels, welteverstaan. Het is erop of eronder. Wat je hier leest kan je bijna niet serieus nemen, maar ik meen het serieus. Als je verliest van Italië, Tsjechië en IJsland, is Estland écht geen makkelijke horde. Zeker niet met Artjoms in de spits.

Terug naar 1988, waar Hiddink als 42-jarige trainer de Europa Cup pakte. Vol met kriebels, het was tenslotte zijn tweede seizoen als coach. En aanstaande zondag, Letland-thuis. Wederom vol met kriebels. Maar dit keer dus de verkeerde kriebels. Eigenlijk gewoon de zenuwen voor een ontslag. Misschien wel het laatste avontuurtje van Hiddink, dat mag niet in zo’n domper aflopen. Zoiets moet hij toch denken nu. Hij moet koste wat kost winnen van Letland. Daar heeft onze leidsman alles voor over.

Advertenties